Ingrediënten:
2,5 dl water
200 gram gedroogde pruimen ontpit en fijn gehakt
100 gram gedroogde abrikozen fijn gehakt
75 gram speltbloem
100 gr amandelmeel
1/2 tl bakmeel bicarbonaat
5 druppels stevia-extract
100 gram havermout
mespunt zeezout
150 gram boter, in blokjes
2 grote stoofappels
4 eetlepels amandelschilfers.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakvorm van 20 x 20 / 17 x 28 met bakpapier, laat overhangen. Doe het water bij de fijngehakte pruimen en abrikozen in een steelpan en breng aan de kook. Laat de vruchten ongeveer 10 minuten sudderen op halfhoog vuur , tot het water verdampt en opgenomen is en het een zachte, stijve massa is; roer af en toe. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Schil de appels en snijd in blokjes. Zeef de bloem bij het het amandelmeel en het zuiveringszout in een grote mengkom. Voeg stevia-extract, havermout en zout toe en vermeng alles goed. Doe de boter erbij en wrijf met je vingertoppen door elkaar tot een kruimeldeeg.
Druk het deeg gelijkmatig aan in de vorm. Verdeel het pruim/abrikoosmengsel over de bodem en daarop de stukjes appel. Bestrooi met amandelschilfers. Druk goed aan.
Bak de koek 40 minuten in de oven tot de amandelen goudbruin zijn en het deeg stevig aanvoelt. Laat de koek in de vorm koud worden en snijd daarna in vierkantjes (carré).
Tip: pruimen en abrikozen, kan je ook vervangen door dadels.
Pingback: Ecozoet recepten | De Gezonde Smullebek