- 250 gram volkoren speltbloem
- 120 gram roomboter
- 16 gram bakpoeder
- 100 gram gedroogde dadels, in kleine stukjes gesneden
- 3 middelgrote wortels, geschild en geraspt
- snufje zout
- theelepel gemalen kaneel
- 2 bananen, in stukjes gesneden
- 50 gram gehakte walnoten
- 40 gram cranberries
- 75 gram karnemelk
- 2 eieren
Ingrediënten voor de frosting
- 200 gram mascarpone op kamertemperatuur
- 6 theelepels agavesiroop
- Het sap van een kwart citroen
Bereiding
- Pak een ronde springvorm en smeer deze in met wat boter. Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng in een grote kom de speltbloem, kaneel, zout en het bakpoeder.
- Snij de walnoten in fijne stukjes en voeg deze met de cranberries bij de bloem. Scheid de eierdooiers en het eiwit.
- Verwarm in een steelpan de roomboter op een zacht vuur. Snij de dadels in kleine stukjes en voeg deze toe aan de gesmolten boter, verwarm de dadels kort in de boter.
- Pak de mixkom en rasp hierboven de geschilde wortel en voeg de banaan in stukjes toe.
- Roer vervolgens de karnemelk en eierdooiers erdoor, zet de mixer kort door het mengsel en voeg toe aan het bloemmengsel, roer alles goed om.
- Klop als laatste het eiwit op en roer luchtig onder het deeg.
- Doe het deeg in de springvorm en bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar in het midden van de oven. Haal het uit de oven en laat de cake goed afkoelen
Bereiding frosting.
Mix de agavesiroop en het citroensap onder de mascarpone. Strijk een dunne laag van de frosting over de afgekoelde cake.
Voor een mooie afwerking, de rand bestrooien met gemalen hazelnoten.
Pingback: Het grote bakfestijn zonder suiker | De Gezonde Smullebek
Pingback: Kokos banaanmuffins ** | De Gezonde Smullebek
Pingback: Muffins met bosvruchten zonder suiker** | De Gezonde Smullebek