Eens iets anders als een gewoon kroket.
Ik heb het geserveerd met Kerstdag, misschien een ideetje voor een volgende feest…Nieuwjaar?!
Nodig: rasp muffinvorm met 12 holtes
Ingrediënten voor 12 stuks
300 g kruimige aardappelen
400 g pastinaak
2 tl gedroogde of verse rozemarijn
3 el zonnebloemolie
80 g mager ontbijtspek
2 sjalot
1 teentje look
70 g Parmezaanse kaas
125 ml sojaroom
3 eieren
Bussel peterselie of bieslook
Handvol geroosterde zonnebloempitten
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Schil de aardappelen en de pastinaak en rasp ze fijn, houd 2 kopjes geraspte pastinaak apart voor de vulling. Doe de geraspte groenten in een kom en meng met direct met de olie, rozemarijn en eventueel zout. Verdeel het mengsel over de holtes van de muffinvorm. Duw goed aan zodat er bakjes ontstaan. Zet de vorm ca. 15 min. in de oven tot de kuipjes goudbruin gebakken zijn. Neem uit de oven.
Snij het spek in kleine stukjes. Verhit een koekenpan en bak het spek in 4-6 min. krokant. Snipper de sjalot en de look fijn. Rasp de kaas. Meng de sojaroom, kaas en eieren met een garde.
Verdeel het spek, de rest van de pastinaak, de sjalot en de look over de gebakken kuipjes. Schenk het ei-roommengsel erover en werk af met wat fijngesnipperde peterselie of bieslook en enkele zonnebloempitten.
Verlaag de oventemperatuur naar 175 °C en bak de quiches in ca. 15 min. gaar. Laat iets afkoelen en haal ze voorzichtig met een lepel uit de vorm.
Tip! Voor een veggie variant, het spek vervangen door tempeh gemarineerd in shoyu of extra kaas bv geitenkaas.