Raggmunkar & Rosvopaisti

Standaard

°°°°°Raggmunkar°°°°°    18057130_1866896966909553_236317246479053533_n
Zweedse Aardappelpannenkoekjes
* Ingrediënten:
10 plakjes mager spek – 6 middelgrote, stevige aardappelen – 2,5 dl melk – 1 ei – 80 g bloem – 1 tl. zout
* Bereiding:
1. Bak het spek in een grote koekenpan op een middelhoog vuur tot het knapperig is, laat het vervolgens uitlekken op keukenpapier.
2. Giet het spekvet in een kommetje, hierin worden de pannenkoeken gebakken.
3. Rasp de aardappelen
4. Klop de melk, het ei, de bloem en het zout in een dun beslag.
5. Roer vervolgens de aardappelrasp door het beslag. (Opmerking: als het beslag te dun lijkt, kunt u stapsgewijs extra bloem toevoegen, totdat het mengsel de consistentie van dikke yoghurt heeft).
6. Giet 1 eetlepel spekvet in de koekenpan. Zet het vuur middelhoog. Bak met het beslag kleine dunne pannenkoeken (ongeveer 8 cm doorsnede). Draai ze één keer om. Neem ze uit de pan als ze goudbruin zijn en bewaar ze op stukken keukenpapier (opstapelen) tot het beslag op is

°°°°° Rosvopaisti °°°°° (roversgebraad)
Lamsschotel voor 6 personen
* Ingrediënten:
½ witte kool – 1 venkel – 3 ui – 4 kleine tomaten – 3 el gemalen venkelzaad – 800 gr lamskroon – 400 gr zure room – klontje boter – pezo
* Bereiding
• Snij een halve witte kool in korte reepjes
• Verwijder de harde kern uit de venkel, snij ook in reepjes
• Doe hetzelfde met 3 kleine ajuinen
• Snij ook de tomaten in partjes
• Snij dan de lamskroon in aparte stukken ( elk beentje apart) en sauteer het vlees in een klontje boter.
• Laat het vlees smoren in een rookoventje ( zie gebruiksaanwijzing oventje)
• Bak de venkel, ajuinen en kool ondertussen in de saus van het vlees
• Als de groenten beetgaar zij, voeg de tomaten, venkelzaad en pezo toe, roer om en laat even stoven
• Verdeel de groenten over een platte ovenschotel, daarop de zure room verspreiden en vervolgens het gerookt vlees
• Laat de rosvopaisti 45 min stoven in de oven op 200°C
Soms wordt het lamsvlees, uit kostenoverwegingen, vervangen door rund- of varkensvlees. Het lamsvlees dat wordt bereid gaat in een gat in de grond. Er wordt een gat gegraven waarin men het vlees, ingewikkeld in aluminiumfolie, legt. Het vlees wordt met zand bedekt. Daar bovenop wordt een stevig kampvuur gestookt. De hitte dringt door naar beneden en gaart het vlees. Het kost even tijd, maar dan heb je ook een unieke vleesmaaltijd waarvan de geur helemaal binnen de folie is bewaard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s