Kerst-kalkoen in Molle saus, net iets anders!

Standaard

20161113_180346Nodig: blender, kookpot, puntzeef, pan
Ingrediënten voor 6 personen

  • 1 rode, 1 gele en 1 groene paprika
  • 1 kippenbouillontablet
  • 600 ml water
  • 80 g amandelen
  • 1 kl kaneel
  • 1 tl piment
  • 1 steranijs
  • 1 kl gemalen komijn
  • 1 kl gedroogde oregano
  • 50 g rozijnen
  • 1 el koffiebonen
  • 1 tl zout
  • 300 g gepelde tomaten
  • 600 gr kalkoenfilet
  • 2 el boter
  • 30 g pure chocolade 72%
  • 125 ml haverroom

Bereiding

Halveer alle paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Laat ze 30 minuten koken in het water met de bouillon. Let op kookvocht bewaren om later saus aan te lengen.
Doe de amandelen in een pan zonder olie of boter en rooster 3 min. Voeg de kaneel, piment en komijn toe en rooster nog 2 min.
Doe de amandelen met de specerijen in de keukenmachine. Voeg de oregano, rozijnen, koffiebonen en het zout toe en maal fijn. Voeg de gepelde tomaten en gekookte paprika’s toe en maal fijn. Doe de saus in een kookpot en laat 3 min sudderen. Blijf roeren. Voeg zoveel bouillon (van de paprika’s) toe tot de saus zo dik is als yoghurt. Voeg de steranijs toe en laat de saus op een laag vuur zachtjes pruttelen.
Snij de kalkoen in grote stukken van ongeveer 3 cm. Smelt de boter in een pan, bestrooi de kalkoen met peper en zout en bak de blokjes kalkoen aan in de boter.
Schenk de saus door een puntzeef. Zet de saus terug op het vuur en breek de chocolade in stukjes; roer door de saus tot de chocolade volledig gesmolten is. Meng de kalkoen onder de saus en laat nog vijftien minuutjes op een zacht vuur verder sudderen. Voor een romige saus voeg de haverroom toe.

Plaats een reactie