Kruimeldeeg pruimenvlaai zonder suiker

Standaard

IMG_20171226_135823.jpgKruimeldeeg

Ingrediënten

  • Bloem   240 g
  • Zachte boter   120 g
  • Zout snuifje
  • melk  60 ml
  • 1 el stevia pur via (bakken)

Bereiding
Doe de bloem, stevia en het zout in een kom en maak een kuiltje in het midden. Snij de boter in blokjes en leg ze in het kuiltje

Meng het deeg snel met de vingers. Voeg de melk toe en kneed tot een glad deeg.

Wikkel het deeg in folie en laat 30 minuten in de koelkast rusten. Rol dun uit op een met bloem bestoven werkvlak.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Smelt een klontje boter op en zacht vuur, neem een borsteltje en strijk er de taartvorm mee in. Bepoeder de vorm nadien met een laagje bloem. Zo zal je de taart na het bakken gemakkelijk kunt losmaken.

Bekleed de taartvorm met het vel kruimeldeeg. Druk het stevig aan in de randjes en snij of druk de overtollige stukjes deeg weg.

Bedek de bodem en de randen van de taartvorm met een (rond) vel bakpapier. Giet baklinzen of bakparels op de bodem.

Bak de taartbodem blind in de oven van 180°C, gedurende 20 tot 25 minuten, tot de bodem goudbruin krokant is.

Verwijder de baklinzen en hef de taartbodem voorzichtig uit de vorm en laat het gebak afkoelen.

 Banketbakkersroom recept

Ingrediënten

  • 600 ml volle melk of voor zij die liever soja drinken: sojamelk, probeer ook eens amandelmelk
  • 1 stokje vanille: zowel de zaadjes als de peulen gebruiken
  • 5 eierdooiers van biologische kippen
  • 50 gram stevia pur via
  • 50 gram maïzena
  • klontje boter voor bij het afkoelen geen vel te krijgen

Bereiding

  • Zet een pot met de melk op het vuur, schraap de zaden uit een vanillestok en voeg zowel het merg als de rest van het vanillestokje toe aan de melk. Breng aan de kook.
  • Neem een kom, doe er de eierdooiers in en klop even los met de mixer met kloppers op lage snelheid. Voeg de stevia toe en klop met de kloppers op volle snelheid “wit”: de oranje kleur van de dooiers zal veel lichter geel kleuren na het luchtig opkloppen.
  • Klop er dan met de handgarde de maïzena voorzichtig door.
  • Als de melk kookt, verwijder het vanillestokje en giet de helft van de melk langzaam bij de eierdooiers onder voortdurend hevig roeren met de handgarde. Giet dit mengsel dan bij de rest van de warme melk en blijf roeren tot het geheel aan de kook is: de eigelen kunnen garen en de maïzena bindt de pudding. Als de pudding gebonden is, zet van het vuur.
  • Giet de warme pudding in de gebakken taartvorm. Als de pudding lauw is, kan het fruit erover verdeeld worden.

Vulling op deze taart pruimeconfituur zonder suiker. Tja dat receptje volgt later ! 😉

Hier is het confituur recept al ? 1 kilo fruit in kleine stukken, mengen met 4 gr agar agar en 3 eetlepels stevia pur via (kristalvorm), indien je het zoeter wil, meer stevia toevoegen. Deze fruitmassa laten koken, ondertussen regelmatig roeren, zodat de confituur niet aanbrandt. 2 minuten zachtjes laten verder koken en daarna de confituur in gesteriliseerde potten gieten (tot 0,5cm onder de rand van de bokaal), goed afsluiten en meteen de pot omdraaien. Draai de potten na enkele minuten terug om.

Deze confituur kan je lang bewaren onder gesloten vorm. Eenmaal de pot geopend bewaren in de koelkast en binnen een week opgebruiken.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s