Nog 3 snelle dessertjes voor Nieuwjaar

Standaard

Espressomousse met chococrisps en ganache

Tijd 20 minutes

Ingrediënten   voor 6 personen of 12 kleinere glaasjes

  • 250gr mascarpone
  • 250ml slagroom
  • 100gr pure chocoladedruppels
  • 4 el bresiliennenootjes
  • 2el kristalsuiker
  • 5el sterke espresso
  • 6 kl chococrisps

Bereiding

  1. Verwarm 100 ml slagroom in een pannetje, tot het bijna kookt. Haal het pannetje van het vuur en voeg de chocolade en 2 el bresiliennenootjes toe en laat even staan. Roer dan goed door tot een egale massa.
  2. Zet ook een sterke espresso, en laat deze helemaal afkoelen.
  3. Klop de rest van de slagroom (150 ml) met de suiker lobbig. Roer de mascarpone los en meng dan voorzichtig de slagroom en 5 el espresso erdoor. Het moet een egaal mengsel worden, maar met mascarpone wordt het soms wat klonterig. Blijf dan rustig mengen tot de klontjes verdwijnen. Ga niet te hard roeren, want anders schift je slagroom.
  4. Proef een beetje om te bepalen of de koffiesmaak sterk genoeg is. Voeg anders nog een beetje espresso toe.
  5. Verdeel de espresso mousse over de glaasjes, werk af met de ganache en verdeel er de chococrisps en de rest van de bresilienne over. Serveer het toetje meteen.

Witte chocolademousse met cantuccinis en Elexir d’Anvers

Tijd 20 minutes

Ingrediënten   voor 6 personen of 12 kleinere glaasjes

  • 8 cantuccine koekjes
  • 4 el Elixir d’Anvers
  • 20 gram boter
  • 175 ml slagroom
  • 100 gram roomkaas (op kamertemperatuur)
  • 50 ml magere yoghurt
  • 50 gram witte chocolade
  • 2 el witte basterd suiker
  • Bakje blauwe bessen

Bereiding

  • Verkruimel de koekjes en besprenkel ze met Elixir d’Anvers.
  • Smelt de boter in een pannetje en voeg dit toe aan de kruimels. Dit zorgt ervoor dat je koekkruimels nét iets meer een bite Verdeel de kruimels over de glazen.
  • Klop de roomkaas met 2 el basterdsuiker los in een kom.
  • Smelt de witte chocolade au bain-marie.
  • Klop de slagroom stijf met een beetje poedersuiker.
  • Voeg de gesmolten chocolade beetje bij beetje toe aan je roomkaasmengsel. Klop dit steeds voorzichtig door (op lage snelheid).
  • Voeg de yoghurt toe en klop het voorzichtig door.
  • Voeg dan beetje bij beetje de slagroom toe aan je mengsel. Ook hier steeds voorzichtig kloppen.
  • Doe het mengsel in een spuitzak en vul de glazen.
  • Verdeel de bessen over de glazen, zet een uurtje in de koelkast en serveer.

Eton mess met exotisch fruit

Ingrediënten voor 6 personen   of 12 kleine glaasjes

  • 300 gram mango (of golden kiwi)
  • Sap van 1 mandarijntje
  • 150 gr litchi
  • 250 ml slagroom
  • 4 eetlepels suiker of stevia
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 gram Griekse yoghurt
  • 75 gram merengue
  • 50 gram gouden suikerpareltjes

Bereiding

Snij de mango en litchi in stukjes, verwijder de pitten.

Pureer ¼ van de mango samen met het mandarijntjessap met de mixer tot een saus en zet apart.

Klop de slagroom stijf met de suiker en vanillesuiker.

Mix de yoghurt door de geslagen slagroom.

Breek de merengue in stukjes en spatel ¾ door het room-yoghurt mengsel

Verdeel de helft van de mango over de glazen schaaltjes

Verdeel hierover de helft van het roommengsel en vervolgens de helft van de mangosaus. Herhaal dit nog eens zodat er mooie laagjes ontstaan.

Strooi de gouden pareltjes over de glaasjes en garneer met een litchi.

 

Plaats een reactie